Kısa Bir Söyleşi

  Bu söyleşimiz de hayalimdeki mesleğe sahip olan Navzat KALKAN ile birlikteyiz.


08-12-2022   Öncelikle sizi daha yakından tanımak isteriz, bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Nevzat Kalkan Afyon 1987 doğumluyum 22 yıldır mutfaktayım.Mutfakta bulaşıktan başlayarak şefliğe kadar ilerledim, şu anda aynı zamanda eğitmenlik yapıyorum geleceğin şeflerini yetiştiriyorum. İşçi bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğuyum.

    Mesleğinizi seçme sürecinizi bizimle paylaşır mısınız?

9 yaşında kendimin istemesi ailemin de onaylaması ile mahallemizde, evimizin yakınlarında bulunan kuaförde çıraklığa başladım böylece iş hayatı ile tanıştım. 14 yaşlarında abimin yanına çalıştığı restoranta abimi ziyarete gitmiştim. O sırada abim tabak hazırlıyordu. Ben onun o gün hazırladığı tabaktan çok etkilendim ağabeyim ile çalışmak istedim. Abim mutfağa gireceksem bulaşıktan başlamam gerektiğini belirtti. Ben abimin şartını hemen kabul ettim ve mutfağa girdim.

Mutfağa girdikten sonra da kurduğum Hayal abimin elinde gördüğüm tabakları hazırlamak oldu.  Bugün hayallerime ulaştım, artık o tabaktan çok daha üstün tabaklar hazırlayabiliyor, sunabiliyorum.

    Eğitim , öğretim hayatınızı düşündüğünüz de öğrencilerimize hangi tavsiyeler de bulunmak istersiniz?

   Çocuklarımız kendilerini tanımalılar. Tanımak için kendilerini dinlesinler. Ne yapmaktan mutlu oluyorum? diye sorsunlar. Çünkü seçtikleri işte İyi olmak istiyorlar ise sevdikleri, mutlu oldukları işi yapsınlar. Böylece seçimleri meslek olmak yerine Keyif veren bir etkinlik olur. Hedeflerini belirledikten sonra hedeflerine ulaşıncaya kadar çalışsınlar. Hedeflerine ulaşıncaya kadar da farklı farklı deneyimler yaşasınlar. Kendilerini ifade etme imkanları bulduklarında kendilerini ifade etmekten çekinmesinler , fırsatları iyi degerlendirsinler.

    Çocuklarımıza destek olmaları açısından velilerimize neler söylemek istersiniz?

  Ben de iki  çocuk babası olarak ebeveynlerin çocuklarını tanımalarını yeteneklerini fark etmelerini tavsiye ederim. Çocuklarını tanımaları için evlatlarına zaman ayırsınlar yön vermek için nasihat veya baskı yapmak yerine örnek olsunlar, kendileri okumaya önem versinler okuyarak örnek olsunlar. Çocuklar okumayı yaşam felsefesi haline getirsinler. Babalar evlatlarına sevgilerini verme konusunda, anneler ise evlatları ile arkadaş olma konusunda çekinmemeliler, küçük yaşlardan itibaren küçük sorumluluklar vererek onları hayata hazırlasınlar.

     Son olarak Şef olmanın güzel ve zor yanlarını bizimle paylaşır mısınız?

Şef olana kadar verdiği mücadele güzel yönlerinden birisi mesleğimi kıymetli hale getirdi. Sevdiğim işi yapıyor olmam en güzel yanı bunun yanında mesleğimin bir güzel yanı da şeflerin maaşlarını kendilerinin belirlemesidir. Mesleğimin zor diyebileceğim yönü yok,  Mesleğimde hergün kendimi geliştiriyorum, hergün bugün kendime ne katabilirim diyerek yaşıyorum. 

     Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederim.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 56  kişi beğendi